PROGRAM ZA TRUDNICE


WORKOUT AEROBIK

Ovaj program obuhvata prenatal pilates i yoga vežbe kao i psihofizičku pripremu za porođaj. Pažljivo odabrane i modifikovane vežbe iz pilatesa i joge namenjene su trudnicama i mogu se praktikovati tokom cele trudnoće. Na časovima se započinje i sa psihofizičkom pripremom za porođaj gde pored telesnih vežbi trudnica uči i tehnike disanja koje će koristiti prilikom porođaja, zatim relaksaciju, kao i vežbe jačanja trubušnih mišića i vežbe napinjanja.

Vežbe istezanja svakako najviše prijaju, tako da su najviše i zastupljene na časovima. Korisno je raditi vežbe u četvoronožnom položaju za koji postoji serija vežbi za jačanje i istezanje leđnih mišića, ali isto tako se radi dosta vežbi za jačanje ekstremiteta jer pored jačanja i istezanja ove vežbe poboljšavaju i cirkulaciju u istim.

Kombinacijom ovih vežbi jačaju se mišići, zglobovi, nežno se treniraju bočni trbušni mišići i istovremeno jačaju leđa. Joga i pilates vežbe prilagođene trudnicama će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus, i nežno će opustiti i istegnuti telo trudnice. Osim toga, joga poboljšava varenje i spavanje, a dolazi i do uravnoteženja krvnog pritiska. Još jedna od prednosti ovih vežbi je to što će se trudnice manje ugojiti ako vežbaju, umanjiće šanse za dobijanje gestacijskog dijabetesa, poboljšaće varenje i umanjiti mogućnost nastanka zatvora, i povećaće šanse olakšanog porođaja i izbeći intervencije poput porođaja forcepsom ili vakumom.

Moja preporuka je da se počne sa vežbanjem nakon 12. nedelje trudnoće, kada prođe prvi i najosetljiviji trimestar. Zakažite i dođite na probni čas prenatal pilatesa i joge nakon 12. nedelje trudnoće, a od 30. nedelje dođite da se psihološki pripremite (upoznate sa fazama porođaja, naučite tehnike disanja, napinjanja, kako da negujete bebu, dojite…). Oslobodite se straha od porođaja i spremno dočekajte bebu, jer znanje pobeđuje strah!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/php_mysqli.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/php_mysqli.so: cannot open shared object file: No such file or directory

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: